European Vegetarian Union

Orfelinat vegetarian sub amenintarea inchiderii in România

English - Din bulentinul EVU, Nr.1 /1997 - Deutsch

Un orfelinat care gazduieste 12 copii in Domnesti, o suburbie a Bucurestilor, este amenintat cu inchiderea datorita obiectiilor guvernului cu privire la dieta vegetariana care este oferita aici copiilor.

copii
Un turc, un baietel român, si o fetita albaneza intr-o scoala elvetiana.

Orfelinatul este condus de catre filiala româna a AMURT (Ananda Marga Universal Relief Team = Echipa de Eliberare Universala Ananda Marga). AMURT este o organizatie internationala neguvernamentala care furnizeaza asistenta de dezvoltare si ajutor victimelor dezastrelor. Casa de Copii AMURT a fost deschisa in 1993 cand sase copii au fost transferati acolo de la orfelinatul de stat Buftea, o institutie in care erau gazduiti 200 copii. Toti copii sufereau de diverse boli (inclusiv scabie cronica, malnutritie, hepatita) cand au sosit la Casa AMURT. Dupa tratamentul urmat la un dispensar local si multa ingrijire, alaturi de o dieta pur vegetariana, copii au fost vindecati de afectiunile pe care le aveau, iar astazi sunt fericiti si sanatosi.

Ameliorarile remarcabile la copii de la Casa AMURT au fost luate la cunostiinta de cateva institutii, inclusiv de Ministerul Educatiei care in 1994 a selectat Casa AMURT ca orfelinat model. La acea data, delegati din mai mult de 40 de tari care erau la o conferinta internationala la Bucuresti au vizitat casa si au fost impresionati de conditiile de acolo.

Recent inca sase copii au fost admisi la Casa AMURT care este acum gazduita intr-o cladire nou construita. In ciuda permisiunii Ministerului Educatiei din România pentru transferul acestor copii la AMURT, Comisia pentru Protectia Minorilor (judetul Ilfov) a ridicat o obiectiune invocand ca motiv principal dieta vegetariana de la Casa AMURT. Ei au ordonat ca sase copii sa fie trimisi inapoi la orfelinatul Buftea, iar pe 16 aprilie va avea loc o audiere in care ei vor lua o decizie definitiva asupra acestui transfer si de asemeni asupra dreptului AMURT sa ingrijeasca vreun copil. O decizie nefavorabila va inchide in mod efectiv acest asezamant.

Chemare la actiune

Valorile dietei vegetariene nu sunt bine cunoscute in Romania. Un recent program TV despre Casa AMURT a condamnat de asemenea dieta vegetariana. Astfel, chemam vegetarienii sa scrie Comisiei pentru Protectia Minorilor si sa-si exprime sprijinul lor pentru dreptul AMURT de a oferi o dieta vegetariana acestor copii. Orice documentatie ce poate veni in sprijinul beneficiilor vegetarianismului va fi de mare ajutor. Daca aveti cumva calificari medicale sau profesionale, va rugam mentionati-le.

Scrieti sau trimiteti fax:

Protectia Minorilor
Dl. Cazacu Alexandru
Secretarul Consiliului Local
Sectorul Agricol Ilfov
str. Gheorghe Manu nr. 18, sector 1, Bucuresti România
Tel./Fax: (+4)01.3111417
(daca trimiteti un fax rugati-i sa porneasca faxul)

Pentru informatii aditionale despre AMURT vedeti pagina noastra web

Persoana de contactat pentru informatii asupra acestui apel:
A.V. Avadhuta, AMURT, Weisenauer Weg 4, 55129 Mainz Germany
Tel.+49 6131 834262, fax: +49 6131 834628
e-mail: newren@compuserve.com

Traducerea : Stefan Kocsis skocsis@gemma.geo.uaic.ro

© European Vegetarian Union - http://www.euroveg.eu