Uniunea Vegetariana Europeana

Industria carnii nutreste o dorinta de moarte
(si noi toti ar trebui s-o ajutam sa si-o indeplineasca)

din Congresul Vegetarian Mondial, 1996
Español - Buletinul EVU, Nr. 3 / 1996 - English

imagine:
Alex Hershaft
Dr. Alex Hershaft este presedintele FARM (Farm Animal Reform Movement - (Miscarea pentru reforma animalelor din ferme), fondatorul Great American Meatout, puteti sa-l contactati: PO Box 30654, Bethesda, MD 20824 e-mail: farm@farmusa.org

Expansiunea complexului de industrializare a carnii

In anii '50, generalul Dwight Eisenhower a avertizat America de crescandele implicatii politice si impresionantele efecte distructive ale complexului industriei militare. Avertismentul sau s-a dovedit a fi profetic: complexul industriei militare a capatat proportii exagerate si a devastat economia nationala. A ucis zeci de mii de tineri americani si nenumarati altii. Aproape ca a sters viata de pe fata pamantului intr-un nor de ciuperca nucleara. Au fost necesari 40 de ani pentru ca poporul american sa inteleaga pe deplin teribilul pericol implicat si sa inceapa dezmembrarea monstrului la crearea caruia au ajutat chiar ei.

In anii '70, liderii miscarii vegetariene au prevenit America de o mult mai periculoasa amenintare nationala - complexul industriei carnii. Ca si predecesorul sau, complexul industriei carnii hraneste lacomia umana prin uciderea fiintelor vii si distrugerea mediului inconjurator. Dar, spre deosebire de predecesorul sau, complexul industriei carnii nu asteapta razboaie sau alte catastrofe diplomatice. Condus de surplusuri de cereale, subventii de la guvern, practici promotionale inselatoare si apatia consumatorilor, acesta isi indeplineste misiunea mortala in fiecare minut al fiecarei zile din fiecare an, chiar si in momentul discutiei noastre. Puterea sa destructiva depaseste capacitatea de intelegere a mintii.

In fiecare an, complexul industriei carnii abuzeaza si macelareste pentru consumul oamenilor aproximativ noua miliarde de vaci, porci, curcani, pui, si alte animale inocente, simtitoare.

In fiecare an, aproximativ 1,5 milioane dintre acesti consumatori sunt schiloditi si ucisi prematur de boli de inima, cancer, accidente cerebrale si alte boli cronice care au fost in mod concludent asociate consumului acestor animale. In fiecare an, milioane de alte animale sunt abuzate si sacrificate intr-o desarta cautare a unui 'medicament magic' ce ar vindeca aceste boli auto-induse pe scara larga.

In fiecare an, complexul industriei carnii iroseste tone de cereale care ar trebui sa hraneasca milioanele infometate ale lumii. Degradeaza orizontul superior de neinlocuit al solului, apa freatica si alte resurse critice de productie. Otraveste terenul si apele cu pesticide, ingrasaminte, si alte substante toxice. Decimeaza viata salbatica si rade paduri si alte habitaturi naturale.

Caderea complexului Industriei Carnii

Iar acum sa auzim vestile bune, si le ascultati prima data aici, cu aceasta ocazie istorica. Anul 1996 va intra in istorie ca inceputul sfarsitului complexului industriei carnii in Statele Unite. Dupa patru decenii de crestere constanta, productia de carne a ajuns la un maxim in acest an si porneste pe panta unei lungi scaderi. Motivele sunt inevitabile si ireversibile:

  1. Datorita cresterii puterii de cumparare a tarilor in curs de dezvoltare, rezervele mondiale de cereale s-au diminuat la cele mai scazute niveluri din istoria moderna, crescand pretul la cerealele furajere la valori record.
  2. Lupta pentru echilibrarea bugetului federal limiteaza in mod sever subventiile de la guvern.
  3. Acceptarea de catre public a nutritiei fara carne a atins nivele neprevazute, cu furnizori majori de hrana pentru aceasta piata, cum ar fi Conagra, Green Giant, Denny's si Subway.
  4. Publicitatea mancarurilor bazate pe plante de catre grupurile principale de aparatori ai sanatatii si guverne au admis incapacitatea de a sprijini siguranta produselor din carne, au declansat expansiunea in continuare a acestei piete.

In mod surprinzator, spre deosebire de predecesorul sau, complexul industriei carnii din Statele Unite apare sa aiba o dorinta de moarte care o determina sa coopereze la propria distrugere. Cum altfel poate explica cineva astfel de comportamente bizare:

Astfel, are industria carnii o dorinta de moarte sau cum?

Cum putem noi ajuta

Rog pe fiecare dintre voi care sunteti aici in seara asta, ca activisti pasionati, daruiti, sa aduceti sprijinul dumneavoastra complet industriei carnii ... in indeplinirea dorintei sale de moarte.

Iata cum puteti ajuta:

Inainte de toate, nu cedati niciodata; nu cedati niciodata; nu cedati niciodata!

Traducerea : Stefan Kocsis skocsis@gemma.geo.uaic.ro

© European Vegetarian Union - http://www.euroveg.eu